Menu w bieżącym tygodniu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym oraz pastami z mięsa gotowanego
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa wyłącznie od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb na zakwasie, chałki, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe z piekarni "Kurek", ul. Śliczna 1, Kraków

Szanowni Rodzice
Wszystkie informacje dotyczące składu potraw i alergenów w nich występujących wypisane są w jadłospisie, który jest wywieszony na tablicy ogłoszeń w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik

Aktualnie w repertuarze menu zimowe :-)
Jadłospis

Poniedziałek 2019-01-21
Ś: SER żółty 30g, 
pomidor 20g 
CHLEB 50g 
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami  220 ml, zabielana

kasza gryczana niepalona 100g, 
mięso wieprzowe z szynki 60g, w sosie zagęszczonym papryką, zabielonym 
surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka z olejem z rzepaku 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z bananami i suszonymi śliwkami 150g, 
CHAŁKA 25g
Żłobek: kapusta duszona

Wtorek 2019-01-22
Ś: płatki OWSIANE na MLEKU 150 ml, 
pasta z fasolki z żółtym SEREM 30g, 
CHLEB 50g
MASŁO 10g
ogórek zielony 20g
herbata malinowa 150 ml
O: zupa buraczkowa z ziemniakami na wywarze drobiowym 220 ml, zabielana
ziemniaki puree ze szpinakiem 100g, 
kotlety z piersi kurczaka panierowane w JAJKU i bułce tartej PSZENNEJ 60g, 
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, białą rzodkwią, ogórkiem, kukurydzą, ze śmietanką 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto „leśny mech”, szpinakowe 60g, 
jabłko 50g 
herbata ziołowa 150 ml
Żłobek: pierś z kurczaka duszona, kapusta pekińska z marchewką duszona z olejem z rzepaku

Środa 2019-01-23
Ś: pasta mięsna drobiowa z suszonymi pomidorami 30g
pomidor 20g
CHLEB 50g 
MASŁO 10g 
kakao na MLEKU 150 ml
O: krupnik na wywarze wieprzowym, zabielany 220 ml, 
pierogi leniwe 150 g
z MASŁEM 5g
i duszonymi jabłkami i brzoskwiniami 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: BUŁKA z ziarnami 30g, 
„nutella” (humus na słodko) 15g 
pomarańcza 50g, 
herbata malinowa 150 ml

Czwartek 2019-01-24
Ś: schab wieprzowy pieczony 30g,   
ogórek zielony 20g 
MASŁO 10g 
CHLEB 50g 
herbata cytrynowa 150 ml
O: zupa kalafiorowa z kaszą MANNĄ 220 ml, zabielona
kasza ORKISZOWA 100g,
mięso z indyka 60g w sosie zagęszczonym papryką, zabielonym, 
mix warzyw na parze (marchew, brokuł, kalafior i brukselka) 70g, 
kompot z owoców 200 ml 
P: budyń na MLEKU 150 ml
1/2 banana, 
wafel ryżowy 10g, 
herbata melisa i malina 150 ml

Piątek 2019-01-25
Ś: SEREK twarogowy ze ŚMIETANKĄ, z białą rzodkwią i ziołami 50g, 
pomidor 20g 
CHLEB 50g 
MASŁO 10g 
kawa zbożowa z MLEKIEM 150 ml
O: zupa z pomidorów z makaronem drobnym 220 ml, zabielona
ziemniaki puree 100g,  
kotlety RYBNE 60g, 
surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: kasza jaglana na MLEKU z pieczonymi jabłkami i cynamonem 150g, 
herbata zielona 150 ml

Poniedziałek 2019-01-28
Ś: SEREK Łaciaty
papryka czerwona 20g 
CHLEB 50g 
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z marchewki z kozieradką 220 ml, zabielona 
łazanki z mięsem wieprzowo-wołowym, z kapustą białą i kiszoną 180g, 
mix jarzyn na parze 50g
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z gruszkami 150 ml
BUŁECZKA drożdżowa „czwórka” 25g 
herbata miętowa 150 ml


_________________________________________
Kompot z owoców i herbatki na życzenie z niewielką ilością cukru (5g/200ml)