Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Poniedziałek 2024-02-12

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek kiszony

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

barszcz ukraiński z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, mleko i jego pochodne)

kasza gryczana niepalona (biała) 

pulpety z mięsa wieprzowego z szynki z płatkami OWSIANYMI (alergeny: jaja, gluten)

w sosie zagęszczonym cukinią i porem, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku/ Żłobek: kapusta duszona

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z bananami i czarnymi porzeczkami (alergeny: mleko i jego pochodne)

CHAŁKA (alergeny: gluten)

jabłka i gruszki

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2024-02-13

ŚNIADANIE:

JAJECZNICA (alergeny: jaja)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kakao na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa brokułowa z makaronem JAJECZNYM, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, jaja, gluten, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree (alergeny: mleko i jego pochodne)

mięso z indyka

w sosie z tymiankiem i pomarańczami, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

buraczki z jabłkiem zasmażane, z olejem z rzepaku (alergeny: gluten)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁKA z ziarnami (alergeny: gluten) / Żłobek: bułka pszenna lub weka (alergeny: gluten)

SEREK śmietankowy z wanilią (alergeny: mleko i jego pochodne)

jabłka i gruszki

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2024-02-14

ŚNIADANIE:

szynka z piersi kurczaka

pomidor

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

żurek z ziemniakami i mięsem wieprzowym z szynki (alergeny: seler, gluten)

pierogi ukraińskie (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

z MASŁEM i cebulką (alergeny: mleko i jego pochodne)

surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ  (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

budyń na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

mus z brzoskwiń

wafel ryżowy

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2024-02-15

ŚNIADANIE:

szynka wieprzowa

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z cukinii z ryżem i pomidorami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ziemniaki tłuczone z omastą (alergeny: mleko i jego pochodne)

„nuggetsy” przygotowywane w piecu - polędwiczki z kurczaka panierowane w JAJKU, MLEKU i płatkach kukurydzianych (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne, gluten) 

surówka z kapusty białej z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / Żłobek: kapusta duszona

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

deser SEROWY z galaretką wiśniową - „ptasie mleczko” (alergeny: mleko i jego pochodne)

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2024-02-16

ŚNIADANIE:

płatki OWSIANE (alergeny: gluten)

na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z zielonego groszku z makaronem JAJECZNYM, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, jaja, mleko i jego pochodne)

ryż paraboiled

kotlety z DORSZA (alergeny: ryba, jaja, gluten)

marchewka na ciepło (ze skrobią ziemniaczaną)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

kisiel z truskawkami (ze zmiksowanymi owocami)

wafle ryżowe

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Poniedziałek 2024-02-19

ŚNIADANIE:

SER Mozzarella, kulki w zalewie (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata malinowa

OBIAD:

zupa krem z soczewicy i papryki, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

łazanki z mięsem wieprzowym, z kapustą białą, kapustą kiszoną i cebulką (alergeny: gluten)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z gruszkami (alergeny: mleko i jego pochodne)

CHAŁKA (alergeny: gluten)

jabłko

banan

herbata ziołowa lub owocowa