Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Poniedziałek 2025-09-15

ŚNIADANIE:

SER Mozzarella, kulki w zalewie (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa kalafiorowa z kaszą MANNA, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, mleko i jego pochodne)

kasza JĘCZMIENNA perłowa (alergeny: gluten)

pulpety z mięsa wieprzowego z płatkami OWSIANYMI (alergeny: jaja, gluten)

w sosie zagęszczonym papryką, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

mix warzyw na parze

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z brzoskwiniami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2025-09-16

ŚNIADANIE:

szynka z piersi kurczaka

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z cukinii z pomidorami, ryżem i mięsem wieprzowym z szynki (alergeny: seler)

kopytka ziemniaczane (alergeny: gluten, jaja)

w sosie BESZAMELOWYM z pieczarkami i SEREM żółtym Gouda (alergeny: mleko i jego pochodne, gluten) /
 Żłobek: sos bez pieczarek

surówka z marchewki i jabłka

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

naleśniki z SERKIEM mascarpone i powidłami śliwkowymi (alergeny: gluten mleko i jego pochodne, jaja) - wyrób własny 

banan i/ lub nektarynka

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2025-09-17

ŚNIADANIE:

płatki OWSIANE (alergeny: gluten)

na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

sałata

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z kopru włoskiego z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ kremówką 36%, z dodatkiem pieczonej cebulki (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

makaron penne mini (alergeny: gluten)

pierś z indyka

w sosie zagęszczonym cukinią i czerwonymi warzywami, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki pszennej (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z sałaty lodowej z marchewką, ogórkiem zielonym, białą rzodkwią i jabłkiem, z JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne) /
Żłobek: surówka z ogórka zielonego z jabłkiem i JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

CIASTO z buraków czerwonych (alergeny: gluten, jaja) - wyrób własny

banan 

nektarynka

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2025-09-18

ŚNIADANIE:

szynka wieprzowa 

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor 

szczypiorek

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kakao na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z pomidorów z ryżem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ziemniaki tłuczone, z omastą (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z mięsa kurczaka z cukinią i porem, JAJKIEM, płatkami OWSIANYMI (alergeny: jaja, gluten)

duszona kapusta biała z marchewką, pomidorami, z olejem z rzepaku

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

weka PSZENNA (alergeny: gluten)

SEREK wiejski Piątnica (alergeny: mleko i jego pochodne)

konfitura z owoców (truskawkowa)

banan

jabłko i/ lub nektarynka

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2025-09-19

ŚNIADANIE:

pasta z ŁOSOSIA z SEREM śmietankowym [40%:60%] (alergeny: ryba, mleko i jego pochodne) - wyrób własny

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa fasolowo-paprykowa krem z makaronem JAJECZNYM, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, jaja, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety JAJECZNE z żółtym SEREM (alergeny: jaja, gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z SELERa i marchewki z jabłkiem (alergeny: seler)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁKA z ziarnami (alergeny: gluten) / Żłobek: bułka pszenna lub weka (alergeny: gluten)

z „nutellą” (humus na słodko) - wyrób własny

jabłko

MLEKO (alergeny: mleko i jego pochodne) 


Poniedziałek 2025-09-22

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

barszcz ukraiński z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kaszotto z mięsem i warzywami:

kasza JĘCZMIENNA (alergeny: gluten)

mięso z indyka

sos z warzywami i czerwoną fasolką

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

kasza MANNA na MLEKU (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne) - wyrób własny


z musem truskawkowo-bananowym - wyrób własny

nektarynka

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa