Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Poniedziałek 2025-06-09

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z pomidorów z makaronem JAJECZNYM, ze ŚMIETANĄ  (alergeny: seler, gluten, jaja)

kasza PSZENNA bulgur (alergeny: gluten)

mięso wieprzowe z szynki

w sosie zagęszczonym papryką, ze ŚMIETANA, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

mix zielonych warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

budyń na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

mus z brzoskwiń lub gruszek - wyrób własny

wafle ryżowe

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2025-06-10

ŚNIADANIE:

pasta z fasolki z żółtym SEREM, ogórkiem kiszonym i JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa buraczkowo-botwinkowa z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ryż paraboliczny

pierś z kurczaka

sos carry, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem cebulki i mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z marchewki i jabłka 

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z bananami i czerwonymi porzeczkami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny lub gruszkami

CHAŁKA (alergeny: gluten)

banan i / lub jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2025-06-11

ŚNIADANIE:

JAJKO 1/2 (alergeny: jaja)

szynka z piersi kurczaka

szczypiorek

pomidor

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kakao na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa jarzynowa z kaszą MANNĄ, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler gluten, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree z MLEKIEM i koperkiem (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z mięsa indyka, z jabłkami i bułką tartą PSZENNĄ (alergeny: gluten, gorczyca)

młoda biała kapusta z pomidorami, zasmażana (alergeny: gluten)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁECZKA drożdżowa (alergeny: gluten)

SEREK wiejski Piątnica (alergeny: mleko i jego pochodne)

jabłko i / lub gruszki

herbata ziołowa lub owocowa



PIątek 2025-06-13

ŚNIADANIE:

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

rzodkiewka

szczypiorek

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa krem z białych warzyw ze świeżą natką pietruszki, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne) z grzankami (alergeny: gluten)

ziemniaki młode tłuczone, z omastą (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z DORSZA (alergeny: ryba, jaja, gluten)

marchewka z groszkiem na ciepło, z MLEKIEM, zagęszczona skrobią ziemniaczaną (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

CIASTO cytrynowe z cukinii (alergeny: gluten, jaja) - wyrób własny

jabłko

MLEKO (alergeny: mleko i jego pochodne)


Poniedziałek 2025-06-16

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata malinowa

OBIAD:

zupa krem z cukinii z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

spaghetti bolognese:

makaron spaghetti / Żłobek: makaron świderki lub muszelka, biały (alergeny: gluten)

mięso z indyka

sos z pomidorów z oregano

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z brzoskwiniami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

nektarynki / lub jabłko

herbata ziołowa lub owocowa