Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym oraz pastami z mięsa gotowanego
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb na zakwasie, chałki, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe z piekarni "Kurek", ul. Śliczna 1, Kraków

Szanowni Rodzice
Aktualnie mamy w repertuarze menu zimowe :-)
Jadłospis oraz wszystkie informacje dotyczące składników potraw, alergenów w nich występujących oraz kaloryczności wypisane są w jadłospisie, który jest wywieszony na tablicy ogłoszeń w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik

Realizowany jadłospis

Poniedziałek 2020-02-17
Ś: SEREK Łaciaty 30g  
papryka czerwona 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
herbata owocowa 150 ml
O: barszcz ukraiński z ziemniakami, na wywarze z mięsa kurczaka, zabielany ŚMIETANĄ 220 ml
kasza gryczana biała, niepalona 100g
pulpety z mięsa wieprzowego z szynki z porem 60g 
w sosie z tymiankiem, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ 30g
mix warzyw na parze 70g
kompot z owoców 200 ml
P: budyń na MLEKU 100 ml
mus z brzoskwiń 50g
wafle ryżowe [1/2] 5g
jabłka i gruszki 50g 
herbata ziołowa 150 ml

Wtorek 2020-02-18
Ś: pasta z mięsa kurczaka przyprawiona ziołami 30g
ogórek zielony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
kakao na MLEKU 150 ml
O: zupa brokułowa z makaronem JAJECZNYM, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
ziemniaki puree 100g
kotlety z piersi kurczaka panierowane w JAJKU i bułce tartej PSZENNEJ / Żłobek: pierś z kurczaka duszona w sosie ziołowym zagęszczonym mąką PSZENNĄ, zabielonym ŚMIETANĄ  60g, 
surówka z kapusty białej z marchewką i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ / Żłobek: kapusta z marchewką i jabłkiem duszona z olejem z rzepaku 70g
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto z buraków czerwonych 60g
jabłko 50g
herbata ziołowa 150 ml

Środa 2020-02-19
Ś: JAJECZNICA 50g
pomidor 20g 
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
herbata owocowa 150 ml 
O: żurek na wywarze z mięsa wieprzowego z szynki z ziemniakami 220 ml
pierogi ruskie 150g
Z MASŁEM i cebulką 5g
surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 50g
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z bananami i truskawkami 150 ml
wafle ryżowe 10g
jabłka i gruszki 50g
herbata miętowa 150 ml

Czwartek 2020-02-20 TŁUSTY CZWARTEK
Ś: szynka wieprzowa pieczona 30g
ogórek zielony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
kawa zbożowa z MLEKIEM 150 ml
O: zupa z zielonego groszku z makaronem JAJECZNYM, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml, 
ziemniaki puree 100g
mięso z indyka 60g 
w sosie z tymiankiem i pomarańczami, zagęszczonym mąką PSZENNĄ, zabielonym ŚMIETANĄ 30g
buraczki z jabłkiem zasmażane, z olejem z rzepaku 70g
kompot z owoców 200 ml
P: mini pączki z różą / Żłobek: ciasto marchewkowe 60g
jabłka i gruszki 50g
herbata owocowa 150 ml

Piątek 2020-02-21
Ś: płatki OWSIANE na MLEKU 150 ml
pasta z ciecierzycy z żółtym SEREM i suszonymi pomidorami 15g
sałata 5g
CHLEB 25g
MASŁO 5g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa z pomidorów z ryżem, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
ziemniaki tłuczone z omastą 100g
kotlety RYBNE 60g 
surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / Żłobek: kapusta duszona 70g
kompot z owoców 200 ml
P: kisiel z czarnymi porzeczkami 150 ml
banan 50g
CHAŁKA 25g
herbata owocowa 150 ml

Poniedziałek 2020-02-24
Ś: SER żółty 30g 
papryka czerwona 20g 
CHLEB 50g 
MASŁO 10g
herbata malinowa 150 ml
O: zupa krem z soczewicy i papryki, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
łazanki z mięsem wieprzowo-wołowym, z kapustą białą i kiszoną 180g
mix warzyw na parze 50g
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z gruszkami 150 ml
wafle kukurydziane 10g 
jabłka i banany 50g
herbata ziołowa 150 ml

Wtorek 2020-02-25
Ś: pasta z fasolki z żółtym SEREM i ogórkiem kiszonym, i JOGURTEM naturalnym 30g
pomidor 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
kakao na MLEKU 150 ml
O: rosół na wywarze z mięsa mieszanego z makaronem JAJECZNYM 220 ml
ziemniaki puree 100g
kotlety z mięsa z indyka z JAJKIEM i płatkami OWSIANYMI i cebulą 60g
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem, białą rzodkwią i kukurydzą, ze ŚMIETANKĄ  / Żłobek: surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 70g
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto marchewkowe 60g
klementynki i jabłka / Żłobek: jabłka 50g
herbata zielona 150 ml

Środa 2020-02-26
Ś: pasta mięsna z pieczoną cebulką i ziołami 30g 
sałatka jarzynowa ze ŚMIETANĄ 22% 20g 
CHLEB 50g 
MASŁO 10g
kawa ZBOŻOWA z MLEKIEM 150 ml
O: zupa ogórkowa na wywarze z mięsa wieprzowego z ryżem i świeżym koperkiem, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml 
pierogi leniwe 150g
z MASŁEM, ORZECHAMI i brązowym cukrem 10g
duszona dynia z jabłkami, z imbirem i cynamonem 50g
kompot z owoców 200 ml
P: BUŁKA z ziarnami 50g
konfitura niskosłodzona 15g
banan 50g
herbata malinowa 150 ml

Czwartek 2020-02-27
Ś: szynka wieprzowa pieczona 30g
górek zielony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z zielonych warzyw z jarmużem, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
ziemniaki puree 100g
mięso z piersi indyka 60g
w sosie z rozmarynem, zagęszczonym mąką PSZENNĄ, zabielonym ŚMIETANĄ 30g
surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / Żłobek: kapusta duszona 70g
kompot z owoców 200 ml
P: naleśniki z mąki kukurydzianej i PSZENNEJ z białym SEREM, ananasem i jarmużem, ze ŚMIETANKĄ 70g
jabłka i gruszki 50g
herbata miętowa 150 ml

Piątek 2019-03-01
Ś: pasta RYBNA z SEREM 30g
ogórek kiszony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa jarzynowa z fasolą (ziarno) i ziemniakami, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
makaron penne mini (mix z warzywami) 100g
kotlet JAJECZNY 60g 
sos ziołowy (na beszamelu) ze ŚMIETANĄ 30g 
surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 70g
kompot z owoców 200 ml
P: kasza MANNA na MLEKU 100g
mus z brzoskwiń 50 ml
jabłko 50g
herbata ziołowa 150 ml

Poniedziałek 2020-03-02
Ś: SEREK Łaciaty 30g 
papryka czerwona 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata malinowa 150 ml
O: zupa z pomidorów z makaronem JAJECZNYM, z MASŁEM 220 ml
kasza PSZENNA bulgur 100g 
mięso wieprzowe z szynki 60g
w sosie z papryką, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ 
mix warzyw na parze 70g
kompot z owoców 200 ml
P:  BUŁKA z ziarnami 50g 
z „nutellą” (humus na słodko) 20g
jabłko 50g
MLEKO 150 ml



_________________________________________
Kompot z owoców i herbatki na życzenie z niewielką ilością cukru (5g/200ml)