Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Poniedziałek 2023-09-25

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

barszcz ukraiński z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kaszotto z mięsem indyka i warzywami (alergeny: gluten)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

kasza MANNA na MLEKU (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

z musem truskawkowo-bananowym

nektarynka

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2023-09-26

ŚNIADANIE:

JAJKO na twardo 1/2 (alergeny: jaja)

szynka z piersi kurczaka

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa porowo-ziemniaczana z mięsem wieprzowym z szynki, z majerankiem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

makaron mix: biały, pomidorowy i szpinakowy (alergeny: gluten) 

ze szpinakiem, SEREM feta, suszonymi pomidorami  i ŚMIETANĄ (alergeny: mleko i jego pochodne) / Żłobek: makaron ze szpinakiem, SEREM mozzarella, suszonymi pomidorami i ŚMIETANĄ (alergeny: mleko i jego pochodne)

surówka z SELERA z marchewką i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

placuszki z RICOTTY z bananem (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, jaja)

jabłko i/ lub banan

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2023-09-27

ŚNIADANIE:

pasta z fasolki z żółtym SEREM, ogórkiem kiszonym i JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne)

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata malinowa

OBIAD:

zupa krem z soczewicy czerwonej z papryką i pomidorami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree (alergeny: mleko i jego pochodne)

polędwiczki z kurczaka panierowane w JAJKU, MLEKU i płatkach kukurydzianych (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne, gluten) - „nuggetsy” przygotowywane w piecu

surówka z ogórków zielonych z białą rzodkwią i marchewką, ze ŚMIETANKĄ (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z gruszkami (alergeny: mleko i jego pochodne)

CHAŁKA (alergeny: gluten)

banan i/ lub nektarynka

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2023-09-28

ŚNIADANIE:

szynka wieprzowa 

rzodkiewka

sałata

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z cukinii z kaszą jaglaną, pomidorami i świeżym koperkiem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

pierogi ukraińskie (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

z MASŁEM i cebulką (alergeny: mleko i jego pochodne)

surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁKA z ziarnami (alergeny: gluten) / Żłobek: bułka pszenna lub weka (alergeny: gluten)

MASŁO z ORZECHAMI i miodem (alergeny: mleko i jego pochodne, orzechy)

gruszka i/ lub jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2023-09-29

ŚNIADANIE:

SEREK waniliowy (alergeny: mleko i jego pochodne)

ananas / lub brzoskwinie

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa ogórkowo-koperkowa z ziemniakami, ze świeżym koperkiem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ryż paraboliczny

kotlety z DORSZA (alergeny: ryba, jaja, gluten)

mix warzyw na parze

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

CIASTO szpinakowe (alergeny: gluten, jaja) lub ciasto ucierane z owocami sezonowymi (alergeny: gluten)

banan

herbata ziołowa lub owocowa


Poniedziałek 2023-10-02

ŚNIADANIE:

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z pomidorów z ziemniakami i soczewicą, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kasza PSZENNA bulgur (alergeny: gluten)

mięso wieprzowe z szynki

w sosie zagęszczonym papryką, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / Żłobek: duszona

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

kasza jaglana na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

mus z brzoskwiń

banan

herbata ziołowa lub owocowa