Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym oraz pastami z mięsa gotowanego
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb na zakwasie, chałki, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe z piekarni "Kurek", ul. Śliczna 1, Kraków

Szanowni Rodzice
Aktualnie mamy w repertuarze menu letnie :-)
Jadłospis oraz wszystkie informacje dotyczące składników potraw, alergenów w nich występujących oraz kaloryczności wypisane są w jadłospisie, który jest wywieszony na tablicy ogłoszeń w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik

Realizowany jadłospis
Poniedziałek 2019-09-16
Ś: SEREK Łaciaty 30g
ogórek zielony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z marchewki z kozieradką, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
spaghetti bolognese: 
makaron spaghetti pełnoziarnisty 110g / Żłobek: muszelka drobna
z mięsem mielonym wieprzowym z szynki 60g
w sosie z pomidorów z oregano i ŚMIETANĄ
brukselka na parze 50g
P: budyń na MLEKU 150 ml
gruszka 50g
wafel ryżowy 10g
herbata owocowa 150 ml

Wtorek 2019-09-17
Ś: płatki ORKISZOWE na MLEKU 150 ml
pasta z fasolki z żółtym SEREM 30g
sałata 5g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa z białych warzyw z pomidorami i świeżą natką pietruszki, zabielana ŚMIETANĄ (kalafior, kapusta biała, żółta fasolka szparagowa, ziemniaki, pomidory, włoszczyzna) 220 ml
kasza BULGUR 100g
mięso z indyka 60g 
w sosie z pomarańczami i tymiankiem, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
surówka z SELERA z marchewką i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ 70g
kompot z owoców 200 ml
P: racuszki z mąki OWSIANEJ z jabłkami i otrębami OWSIANYMI 60g
arbuz 70g
herbata miętowa 150 ml

Środa 2019-09-18

Ś: JAJECZNICA 50g
pomidor 20g 
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
herbata zielona 150 ml
O: zupa z cukinii na wywarze wieprzowym z ziemniakami i świeżym koperkiem, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
pierogi z SEREM 150g 
z truskawkami w JOGURCIE greckim (50%:50%) 70g
kompot z owoców 200 ml
P: BUŁKA z ziarnami 50g
z MASŁEM 5g
SEREM żółtym 15g 
jabłko 50g
śliwki 30g
herbata z melisy i malin 150 ml

Czwartek 2019-09-19
Ś: szynka wieprzowa pieczona 30g
papryka czerwona 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z ciecierzycy z papryką i pomidorami, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
ziemniaki lekko tłuczone z omastą 100g
kotlety z piersi kurczaka panierowane w JAJAKU I bułce tartej PSZENNEJ 60g / Żłobek: pierś z kurczaka duszona w sosie ziołowym, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
mix zielonych warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony) 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto marchewkowe 60g
jabłko 50g, 
MLEKO 150 ml

Piątek 2019-09-20

Ś: SEREK twarogowy ze ŚMIETANKĄ i z cukrem waniliowym 50g
ananas 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
kawa zbożowa z MLEKIEM 150 ml
O: zupa jarzynowa z ziemniakami, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
ryż brązowy z kurkumą 100g / Żłobek: ryż biały
pulpety RYBNE 60g 
w sosie ŚMIETANOWYM z ziołami
surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem z olejem z rzepaku 70g
kompot z owoców 200 ml
P: kasza jaglana na MLEKU 100g
z musem porzeczkowo-bananowym 50g
pomarańcza 50g
herbata ziołowa 150 ml

Poniedziałek 2019-09-23

Ś: SER żółty Gouda 30g 
ogórek zielony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata malinowa 150 ml
O: zupa krem z kalafiora ze świeżym koperkiem, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
kasza gryczana niepalona 100g 
pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego 60g 
w sosie z papryką, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
fasolka szparagowa na parze 70g
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z brzoskwiniami 150 ml
CHAŁKA 25g
gruszka 50g
herbata ziołowa 150 ml



_________________________________________
Kompot z owoców i herbatki na życzenie z niewielką ilością cukru (5g/200ml)