Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Poniedziałek 2024-09-09

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa krem z marchewki z kozieradką, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

spaghetti bolognese:

makaron spaghetti (alergeny: gluten) / Żłobek: makaron świderki (alergeny: gluten)

mięso wieprzowe z szynki 

sos z pomidorów z oregano

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

budyń na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

mus z gruszek lub brzoskwiń - wyrób własny

wafle ryżowe

banan i/ lub gruszka

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2024-09-10

ŚNIADANIE:

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

pasta z ciecierzycy z żółtym SEREM i suszonymi pomidorami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kakao na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z białych warzyw z pomidorami i świeżą natką pietruszki, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kasza PSZENNA bulgur (alergeny: gluten)

filet z indyka

w sosie z tymiankiem i pomarańczami, zagęszczonym mąką PSZENNĄ, ze ŚMIETANĄ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z SELERA z marchewką i jabłkiem, z JOGURTEM naturalnym (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁECZKA drożdżowa (alergeny: gluten)

MASŁO z ORZECHAMI i miodem (alergeny: mleko i jego pochodne, orzechy) - wyrób własny

arbuz

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2024-09-11

ŚNIADANIE:

JAJKO 1/2 (alergeny: jaja)

szynka z piersi kurczaka

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

bawarka- herbata z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z cukinii z ziemniakami, mięsem wieprzowym z szynki, pomidorami i świeżym koperkiem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

pierogi z serem (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

z truskawkami w JOGURCIE greckim [50%:50%] (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

CIASTECZKA bananowe z rodzynkami (alergeny: gluten) - wyrób własny

nektarynka

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2024-09-12

ŚNIADANIE:

szynka wieprzowa 

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa krem z ciecierzycy z papryką i pomidorami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ziemniaki tłuczone, z omastą (alergeny: mleko i jego pochodne)

polędwiczki z kurczaka panierowane w JAJKU, MLEKU i płatkach kukurydzianych (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne, gluten) - „nuggetsy” przygotowywane w piecu

mix zielonych warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z gruszkami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2024-09-13

ŚNIADANIE:

SERek waniliowy (alergeny: mleko i jego pochodne)

ananas / lub brzoskwinie

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa jarzynowa z makaronem JAJECZNYM, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler gluten, jaja, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z DORSZA (alergeny: ryba, jaja, gluten)

surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / Żłobek: duszona

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

racuszki z SEREM twarogowym (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, jaja) - wyrób własny

banan i/ lub śliwki, jabłka

herbata ziołowa lub owocowa


Poniedziałek 2024-09-16

ŚNIADANIE:

SER Mozzarella, kulki w zalewie (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa kalafiorowa z kaszą MANNA, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, mleko i jego pochodne)

kasza gryczana niepalona (biała) lub JĘCZMIENNA perłowa (alergeny: gluten) lub bulgur

pulpety z mięsa wieprzowego z płatkami OWSIANYMI (alergeny: jaja, gluten)

w sosie zagęszczonym papryką, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

mix warzyw na parze

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z brzoskwiniami (alergeny: mleko i jego pochodne)- wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa