Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Piątek 2025-10-31 DZIEŃ DYNI

ŚNIADANIE:

SEREK wiejski Piątnica (alergeny: mleko i jego pochodne)

dżem z dyni i pomarańczy - wyrób własny


CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa krem z dyni z cukinią, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne) i makaronem JAJECZNYM zacierka (alergeny: gluten)

ziemniaki puree z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z JAJEK i wędzonej MAKRELI (alergeny: jaja, gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z SELERa i marchewki z jabłkiem i ŚMIETANKĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

CIASTO dyniowe (alergeny: gluten, jaja) - wyrób własny

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Poniedziałek 2025-11-03

ŚNIADANIE:

SER Mozzarella, kulki w zalewie (alergeny: mleko i jego pochodne) 

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą MANNĄ, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, mleko i jego pochodne)

risotto z mięsem i warzywami:

ryż paraboliczny 
/ Żłobek: ryż jaśminowy"

mięso wieprzowe z szynki

sos z warzywami / Żłobek: bez kukurydzy

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z brzoskwiniami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2025-11-04

ŚNIADANIE:

szynka z piersi kurczaka

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z pomidorów z makaronem JAJECZNYM, z MASŁEM (alergeny: seler, gluten, jaja)

ziemniaki puree z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

pulpety z mięsa indyka (alergeny: jaja, gluten)

w sosie zagęszczonym zmiksowaną papryką, z dodatkiem mąki PSZENNEJ, ze ŚMIETANĄ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / 
Żłobek: kapusta duszona, zasmażana (alergeny: gluten)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

budyń na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

mus z brzoskwiń - wyrób własny

wafle ryżowe

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2025-11-05

ŚNIADANIE:

pasta z mięsa kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów, pieczonej cebulki i ziół - wyrób własny

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kakao na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa ogórkowa na wywarze z mięsa drobiowego z ziemniakami i koperkiem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

pierogi ruskie (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

pierogi z soczewicą (alergeny: gluten)

z MASŁEM i cebulką (alergeny: mleko i jego pochodne)

surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

racuszki z mąki OWSIANEJ z jabłkami (alergeny: gluten, jaja, mleko i jego pochodne) - wyrób własny

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2025-11-06

ŚNIADANIE:

szynka wieprzowa

SER Ricotta niesolona, z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego (alergeny: mleko i jego pochodne)

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa krem paprykowa z fasolą i makaronem JAJECZNYM, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, jaja, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z piersi kurczaka panierowane w JAJKU, MLEKU i płatkach kukurydzianych (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne, gluten) - „nuggetsy” przygotowywane w piecu

surówka z sałaty lodowej z marchewką, ogórkiem zielonym, białą rzodkwią i jabłkiem, z JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne) /
Żłobek: surówka z ogórków zielonych z JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne)"

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

deser SEROWY z galaretką - „ptasie mleczko” (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2025-11-07

ŚNIADANIE:

pasta JAJECZNA z żółtym SEREM, z dodatkiem ogórków kiszonych, ze ŚMIETANĄ 12% (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne) - wyrób własny

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z białej kapusty z pomidorami, ryżem, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

ziemniaki puree z MLEKIEM, ze świeżym koperkiem (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z DORSZA (alergeny: ryba, jaja, gluten)

marchewka z groszkiem na ciepło, z MLEKIEM, z dodatkiem skrobi ziemniaczanej (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁECZKA drożdżowa (alergeny: gluten)

SEREK wiejski Piątnica (alergeny: mleko i jego pochodne)

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Poniedziałek 2025-11-10 NIECZYNNE


Wtorek 2025-11-11 ŚWIĘTO


Środa 2025-11-12

ŚNIADANIE:

SEREK Łaciaty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek kiszony lub zielony

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa gulaszowa z ziemniakami, mięsem wieprzowym, pomidorami, papryką (alergeny: seler)

ryż paraboliczny /
 Żłobek: ryż jaśminowy

duszone jabłka i gruszki z cynamonem

JOGURT grecki 10% (alergeny: mleko i jego pochodne) lub ŚMIETANA 12%

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

weka PSZENNA (alergeny: gluten)

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

banan

jabłko

MLEKO (alergeny: mleko i jego pochodne)