Menu w bieżącym tygodniu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym oraz pastami z mięsa gotowanego
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa wyłącznie od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb na zakwasie, chałki, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe z piekarni "Kurek", ul. Śliczna 1, Kraków
Mamy kiełkownicę :-)
Raz w tygodniu dostarczane są kiełki różnych warzyw celem urozmaicenia diety dzieci. Kiełki nie są rozpisywane w jadłospisie, ponieważ różne rośliny mają różny czas kiełkowania (od 3 do 5 dni). Gdy kiełki wzejdą i są świeżusieńkie, pakujemy i dostarczamy do przedszkoli. Kiełki są bogatym źródłem składników pokarmowych, dlatego proszę Państwa- Rodziców o "oswajanie" dzieci w domach z kiełkami (również z warzywami). Duży wpływ na preferencje żywieniowe dzieci macie Wy- Rodzice, bo to dom rodzinny jest wzorcem, na którym opierają się upodobania dzieci do produktów i potraw. 

Szanowni Rodzice
Wszystkie informacje dotyczące składników potraw, alergenów w nich występujących oraz kaloryczności wypisane są w jadłospisie, który jest wywieszony na tablicy ogłoszeń w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik

Aktualnie w repertuarze menu zimowe :-)
Jadłospis



Poniedziałek 2019-03-11
Ś: SEREK wiejski ziarnisty Piątnica 
papryka czerwona 
CHLEB 
MASŁO 
herbata owocowa 
O: barszcz ukraiński z ziemniakami, zabielany 
kasza JĘCZMIENNA pęczak 
pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego 
w sosie z szałwią, zagęszczonym, zabielanym 
kalafior z marchewką na parze 
kompot z owoców 
P: JOGURT naturalny z bananami i korzeniem pietruszki 
chałka 
z MASŁEM 
herbata ziołowa 

Wtorek 2019-03-12
Ś: płatki OWSIANE na MLEKU 
pasta z białej fasolki 
ogórek zielony
CHLEB 
MASŁO 
herbata malinowa 
O: zupa krem z  z zielonych warzyw, na wywarze drobiowym, zabielona 
ziemniaki puree 
mięso z piersi kurczaka 
w sosie ŚMIETANOWO-ziołowym, zagęszczonym
surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 
kompot z owoców 
P: ciasto z buraków czerwonych 
pomarańcza  
herbata zielona z cytryną 

Środa 2019-03-13
Ś: pasta mięsna drobiowa
pomidor 
CHLEB 
MASŁO  
kakao na MLEKU 
O: zupa cebulowa na wywarze wieprzowym, z ziemniakami 
makaron mix 
z sosem z pomidorów SEREM mozzarella i bazylią, zabielanym 
surówka z SELERA ze ŚMIETANKĄ 
kompot z owoców 
P: racuszki OWSIANE z jabłkami 
kiwi
herbata ziołowa 

Czwartek 2019-03-14
Ś: szynka wieprzowa pieczona 
sałatka jarzynowa 
CHLEB 
MASŁO 
kawa ZBOŻOWA z MLEKIEM 
O: zupa kalafiorowa z kaszą manną i świeżym koperkiem, zabielona 
gnocchi szpinakowe 
mięso z indyka 
z sosem z papryką, zagęszczonym, zabielonym 
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, białą rzodkwią i kukurydzą, ze ŚMIETANKĄ/ Żłobek: surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 
kompot z owoców 
P: budyń na MLEKU 
gruszka 
wafel ryżowy 
herbata ziołowa z melisy i malin 

Ś: pasta jajeczna z awokado 
CHLEB 
MASŁO 
herbata owocowa 
O: zupa jarzynowa z makaronem, zabielona 
„ciap kapusta” 
kotlety RYBNE  
mix warzyw na parze 
kompot z owoców
P: kasza jaglana na MLEKU z musem porzeczkowo-bananowym 
herbata miętowa 

Poniedziałek 2019-03-18
Ś: serek Łaciaty   
papryka czerwona 
CHLEB 
MASŁO 
herbata malinowa 
O: barszcz biały z ziemniakami i na wywarze drobiowym, zabielany 
spaghetti bolognese:
makaron spaghetti pełnoziarniste / Żłobek: makaron muszelka drobna 
mięso wieprzowo-wołowe 
sos z pomidorów, zabielony 
brukselka na parze  
kompot z owoców 
P: naleśniki z mąki gryczanej i PSZENNEJ z SERKIEM mascarpone i konfiturą niskosłodzoną 
jabłko 
herbata zielona z cytryną 


_________________________________________
Kompot z owoców i herbatki na życzenie z niewielką ilością cukru (5g/200ml)