Menu w bieżącym tygodniu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym oraz pastami z mięsa gotowanego
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa wyłącznie od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb na zakwasie, chałki, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe z piekarni "Kurek", ul. Śliczna 1, Kraków
Mamy kiełkownicę :-)
Raz w tygodniu dostarczane są kiełki różnych warzyw celem urozmaicenia diety dzieci. Kiełki nie są rozpisywane w jadłospisie, ponieważ różne rośliny mają różny czas kiełkowania (od 3 do 5 dni). Gdy kiełki wzejdą i są świeżusieńkie, pakujemy i dostarczamy do przedszkoli. Kiełki są bogatym źródłem składników pokarmowych, dlatego proszę Państwa- Rodziców o "oswajanie" dzieci w domach z kiełkami (również z warzywami). Duży wpływ na preferencje żywieniowe dzieci macie Wy- Rodzice, bo to dom rodzinny jest wzorcem, na którym opierają się upodobania dzieci do produktów i potraw. 

Szanowni Rodzice
Wszystkie informacje dotyczące składników potraw, alergenów w nich występujących oraz kaloryczności wypisane są w jadłospisie, który jest wywieszony na tablicy ogłoszeń w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik

Aktualnie w repertuarze menu wiosenne :-)
Jadłospis




Poniedziałek 2019-05-27
Ś: SER żółty 30g
ogórek zielony 20g
CHLEB 60g
MASŁO 10g
herbata malinowa 150 ml
O: zupa krem z kalafiora na wywarze drobiowym, ze świeżym koperkiem, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
łazanki z kapustą i mięsem wieprzowo-wołowym 180g
surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ 50g
kompot z owoców 200 ml
P: BUŁKA z ziarnami 50g
Z MASŁEM z ORZECHAMI i miodem 10g
jabłko 50g
MLEKO 150 ml


Wtorek 2019-05-28
Ś: pasta mięsna drobiowa ze świeżym tymiankiem 30g
sałata 5g
CHLEB 60g
MASŁO 10g
herbata dzika róża 150 ml
O: zupa krem z zielonego groszku, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
pierogi z serem 150g
ze ŚMIETANKĄ 12% 30g
z duszonymi jabłkami i brzoskwiniami 50g
P: budyń na MLEKU 150 ml
mus z czarnych porzeczek 50g
wafle ryżowe 10g

herbata ziołowa 150 ml


Środa 2019-05-29
Ś: płatki OWSIANE na MLEKU 150 ml
pasta z fasolki i żółtego SERA 30g
pomidor 20g 
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
herbata owocowa 150 ml
O: zupa cebulowa z ziemniakam na wywarze wieprzowym z szynki 220 ml 
kasza PSZENNA bulgur 100g
mięso z indyka 60g 
w sosie z tymiankiem i pomarańczami, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
surówka z SELERA ze ŚMIETANKĄ 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: kasza jaglana na MLEKU 150 ml
mus z gruszek 50g
herbata melisa z maliną 150 ml


Czwartek 2019-05-30
Ś: schab wieprzowy pieczony 30g
sałatka jarzynowa 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z dyni i papryki, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
ziemniaki puree ze świeżym koperkiem 100g
kotlety z piersi kurczaka panierowane w JAJKU i bułce tartej PSZENNEJ 60g
Żłobek: pierś z kurczaka duszona w sosie zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
surówka z sałaty lodowej z marchewką, ogórkiem zielonym, białą rzodkwią i jabłkiem ze ŚMIETANKĄ 70g
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto z buraków czerwonych 60g
1/2 kiwi
Herbata ziołowa 150 ml


Piątek 2018-05-31
Ś: SEREK twarogowy ze ŚMIETANKĄ i cukrem waniliowym 50g
brzoskwinie 20g, 
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
kakao na MLEKU 150 ml
O: zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą manną i świeżym koperkiem, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
ryż brązowy z kurkumą 100g / Żłobek: ryż biały
kotlety jajeczne 60g 
w sosie ŚMIETANOWYM na beszamelu ze świeżym koperkowym
mix jarzyn na parze 70g
kompot z owoców 200 ml
P: kisiel z czarnymi porzeczkami 150 ml
jabłko 50g
wafle ryżowe 10g
herbata zielona 150 ml


Poniedziałek 2019-06-03
Ś: SEREK Łaciaty 30g
ogórek kiszony 20g, 
CHLEB 50g 
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z pomidorów, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
kasza PSZENNA bulgur 100g 
pulpety z mięsa wieprzowego z szałwią, zagęszczonym, zabielanym ŚMIETANĄ
surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem z oliwą z rzepaku 70g 
Żłobek: kapusta duszona
kompot z owoców 200 ml
P: budyń na MLEKU 150 ml
CHAŁKA 25g
jabłko 50g
herbata miętowa 150 ml





_________________________________________
Kompot z owoców i herbatki na życzenie z niewielką ilością cukru (5g/200ml)