Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.
Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera twarogowego - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe, chałki z piekarni "Skalanka", Skała, Rynek 24

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik



Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci dostępny wyłącznie w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.

Realizowany jadłospis


Poniedziałek 2022-10-03

Ś: SER żółty (alergeny: laktoza)

szynka z piersi kurczaka

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: laktoza)

herbata owocowa

O: zupa krem z pomidorów, z soczewicą, zabielona ŚMIETANĄ (alergeny: seler, laktoza)

kasza PSZENNA bulgur (alergeny: gluten)

bitki wieprzowe z szynki / Żłobek: mięso krojone

w sosie z papryką, zagęszczonym mąką PSZENNĄ, zabielonym ŚMIETANĄ (alergeny: gluten, laktoza)

surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, z olejem z rzepaku / Żłobek: duszona

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

P: kasza jaglana na MLEKU (alergeny: laktoza)

mus z brzoskwiń

banan

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2022-10-04

Ś: pasta mięsna z kurczaka z suszonymi pomidorami i ziołami 

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: laktoza)

herbata malinowa

O: zupa krupnik z ziemniakami na wywarze z mięsa kurczaka, zabielany ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, laktoza)

makaron penne mini (alergeny: gluten)

pierś z indyka 

w sosie curry z cukinią i ŚMIETANĄ (alergeny: gluten, laktoza)

surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem zielonym, kukurydzą i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ (alergeny: laktoza) / Żłobek: tarty ogórek z marchewką i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ (alergeny: laktoza)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

P: JOGURT naturalny z bananami i truskawkami (alergeny: laktoza)

CHAŁKA (alergeny: gluten)

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2022-10-05

Ś: SER Mozzarella, kulki w zalewie (alergeny: laktoza)

pomidor 

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: laktoza)

kakao na MLEKU (alergeny: laktoza)

O: zupa z białej kapusty z pomidorami, makaronem JAJECZNYM na wywarze z mięsa mieszanego (alergeny: seler, gluten, jaja)

ziemniaki puree

kotlety z mięsa kurczaka z cukinią i porem, JAJKIEM, płatkami OWSIANYMI (alergeny: jaja, gluten)

surówka z marchewki ze ŚMIETANKĄ (alergeny: laktoza)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

P: BUŁKA z ziarnami (alergeny: gluten) / Żłobek: bułka pszenna lub weka (alergeny: gluten)

z „nutellą” (humus na słodko)

nektarynka

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2022-10-06

Ś: pasztet pieczony z mięsa mieszanego, wieprzowo-drobiowo-wołowego (alergeny: jaja, gluten, seler) i/ lub szynka wieprzowa

ogórek zielony 

sałata

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: laktoza)

herbata owocowa

O: zupa kalafiorowa z ziemniakami i świeżym koperkiem, zabielana ŚMIETANĄ (alergeny: seler, laktoza)

pierogi leniwe (z SEREM twarogowym) (alergeny: gluten, laktoza, jaja)

z MASŁEM, ORZECHAMI i brązowym cukrem (alergeny: laktoza, orzechy)

duszona dynia z jabłkami, z imbirem i cynamonem

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

P: naleśniki z mąki gryczanej i PSZENNEJ z SERKIEM śmietankowym i konfiturą z owoców (alergeny: laktoza, gluten, jaja)

gruszka

śliwki

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2022-10-07

Ś: pasta z ŁOSOSIA z SERKIEM śmietankowym [50%:50%] (alergeny: ryba, laktoza)

pomidor 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: laktoza)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, laktoza)

O: zupa jarzynowa z fasolą (ziarno) i ziemniakami, zabielona ŚMIETANĄ (alergeny: seler, laktoza)

ryż paraboliczny z kurkumą

kotlet JAJECZNY z soczewicą (alergeny: jaja, gluten)

sos ziołowy na beszamelu ze ŚMIETANĄ (alergeny: laktoza, gluten)

marchewka i groszek na parze

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

P: CIASTECZKA bananowe z żurawiną (alergeny: gluten)

jabłko

śliwki

herbata ziołowa lub owocowa


Poniedziałek 2022-10-10

Ś: SEREK Łaciaty (alergeny: laktoza)

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: laktoza)

herbata owocowa

O: zupa krem z dyni, z papryką, zabielona ŚMIETANĄ (alergeny: seler, laktoza)

kasza gryczana niepalona (biała)

pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego z płatkami OWSIANYMI (alergeny: gluten, jaja)

w sosie z cebulką i wędzoną papryką, zagęszczonym mąką PSZENNĄ, zabielonym ŚMIETANĄ (alergeny: gluten, laktoza)

mix zielonych warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, cukinia, groszek zielony)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

P: budyń na MLEKU (alergeny: laktoza)

mus z brzoskwiń

wafle ryżowe

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa