Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu, azotynu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego.

Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym oraz pastami z mięsa gotowanego
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.

Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.
Chleb na zakwasie, chałki, bułki z ziarnami i bułeczki drożdżowe z piekarni "Kurek", ul. Śliczna 1, Kraków

Szanowni Rodzice
Aktualnie mamy w repertuarze menu jesienne :-)
Jadłospis oraz wszystkie informacje dotyczące składników potraw, alergenów w nich występujących oraz kaloryczności wypisane są w jadłospisie, który jest wywieszony na tablicy ogłoszeń w placówkach przedszkolnych i żłobkowych.

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszam do kontaktu tel. 888 979 468. Iwona Wójcik

Realizowany jadłospis


Wtorek 2019-11-12
Ś: SEREK biały ziarnisty Piątnica 50g 
ogórek kiszony 20g
CHLEB 50g 
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z dyni i papryki, zabiela ŚMIETANĄ 220 ml
kasza ORKISZOWA 100g
pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego z płatkami OWSIANYMI 60g 
w sosie z szałwią, zagęszczonym mąką PSZENNĄ, zabielanym ŚMIETANĄ
surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka z olejem z rzepaku / Żłobek: kapusta duszona 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: budyń na MLEKU 150 ml
wafel ryżowy 10g
jabłko 50g
herbata owocowa 150 ml

Środa 2019-11-13
Ś: płatki OWSIANE z MLEKIEM 150 ml
pasta z fasoli z żółtym serem 20g
pomidor 20g
CHLEB 25g
MASŁO 5g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z soczewicy z papryką na wywarze z mięsa kurczaka, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
pierogi ruskie 150g 
Z MASŁEM i cebulką
surówka z marchewki ze śmietanką 50g 
kompot z owoców 200 ml
P: kisiel z czarnymi porzeczkami 150 ml
BUŁECZKA drożdżowa 25g (1/2)
jabłko 50g
herbata miętowa 150 ml

Czwartek 2019-11-14
Ś: pasta z mięsa kurczaka z suszonymi pomidorami 30g
papryka czerwona 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
kakao na MLEKU 150 ml
O: zupa z zielonym groszkiem i makaronem JAJECZNYM, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
„ciap-kapusta” (ziemniaki puree z kapustą kiszoną) 100g
kotlety z mięsa indyka 60g, 
mix warzyw na parze na parze 70g
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto marchewkowe 60g
pomarańcza 50g
herbata z melisy z maliną 150 ml

Piątek 2019-11-15
Ś: SER żółty 30g
pomidor 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
kawa zbożowa z MLEKIEM 150 ml
O: zupa krem z zielonych warzyw z jarmużem i ziemniakami, zabielona ŚMIETANĄ 220 ml
ryż brązowy z kurkumą 100g / Żłobek ryż biały z kurkumą
pulpety RYBNE 60g 
w sosie ŚMIETANOWO-ziołowym
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem zielonym, papryką czerwoną, kukurydzą i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ/ Żłobek: surówka z marchewki i jabłka ze ŚMIETANKĄ 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: naleśniki z mąki gryczanej i PSZENNEJ z serkiem mascarpone i konfiturą niskosłodzoną 60g
banan 60g
herbata miętowa 150 ml

Poniedziałek 2019-11-18
Ś: SEREK Łaciaty 30g
ogórek zielony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g 
herbata malinowa 150 ml
O: barszcz ukraiński z ziemniakami, zabielany ŚMIETANĄ 220 ml 
kasza JĘCZMIENNA pęczak 100g
pulpety z mięsa wieprzowo-wolowego 60g 
w sosie z dynią i papryką, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
brokuły i marchew na parze 70g
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z gruszkami 150 ml
wafle ryżowe 10g
jabłko 50g
herbata ziołowa 150 ml

Wtorek 2019-11-19
Ś: JAJECZNICA 50g
pomidor 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
kakao na MLEKU 150 ml
O: zupa z pomidorów z makaronem JAJECZNYM z MASŁEM 220 ml
ziemniaki puree 100g, 
kotlety z piersi kurczaka panierowane w JAJKU i bułce tartej PSZENNEJ 60g
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkami zielonymi, białą rzodkwią ze ŚMIETANKĄ 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: ciasto ze szpinaku 60g
winogrona zielone bezpestkowe 50g
herbata zielona 150 ml

Środa 2019-11-20
Ś: płatki ORKISZOWE na MLEKU 150 ml
pasta z ciecierzycy z żółtym SEREM 15g
sałata 5g
CHLEB 25g
MASŁO 5g
herbata malinowa 150 ml
O: zupa z białej kapusty z ziemniakami i pomidorami, na wywarze z mięsa wieprzowego, z koperkiem 220 ml
pierogi leniwe 150g
z MASŁEM, ORZECHAMI i brązowym cukrem 10g
duszona dynia z jabłkami z imbirem i cynamonem 50g
kompot z owoców 200 ml
P: BUŁKA z ziarnami 50g 
MASŁO 5g
pasta JAJECZNA z awokado 25g
gruszka 50g 
herbata ziołowa 150 ml

Czwartek 2019-11-21
Ś: szynka wieprzowa pieczona 30g
papryka czerwona 20g
CHLEB 50g, 
MASŁO 10g 
kawa ZBOŻOWA z MLEKIEM 150 ml
O: zupa kalafiorowa z kaszą manną, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
ziemniaki puree 100g
mięso z indyka 60g 
w sosie z tymiankiem i pomarańczami, zagęszczonym, zabielonym ŚMIETANĄ
surówka z marchewki, SELERa i jabłka ze ŚMIETANKĄ 70g, 
kompot z owoców 200 ml
P: kasza jaglana na MLEKU 100g
z musem bananowo-truskawkowym 50g
jabłko 50g
herbata miętowa 150 ml

Piątek 2019-11-22
Ś: pasta RYBNA z JAJKIEM i fasolką 30g, 
pomidor 20g
CHLEB 50g, 
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: zupa krem z ciecierzycy z papryką, zabielana ŚMIETANĄ 220 ml
makaron mix czekoladowy i pełnoziarnisty 100g
z białym SEREM, z żurawiną i ŚMIETANKĄ 70g
duszone jabłka z brzoskwiniami 50g 
kompot z owoców 200 ml
P: BUŁKA drożdżowa 50g 
MASŁO z ORZECHAMI i miodem 10g
gruszka 50g
herbata ziołowa 150 ml

Poniedziałek 2019-11-25
Ś: SER żółty 30g
ogórek kiszony 20g
CHLEB 50g
MASŁO 10g
herbata owocowa 150 ml
O: rosół (na mięsie z kurczaka, indyka i wołowiny) z makaronem JAJECZNYM 220 ml
kasza gryczana niepalona 100g
pulpety z mięsa wieprzowego z szynki z płatkami OWSIANYMI 60g 
w sosie zagęszczonym zmiksowaną papryką i pieczoną cebulką, zabielonym ŚMIETANĄ
mix zielonych warzyw na parze (brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony) 70g
kompot z owoców 200 ml
P: JOGURT naturalny z truskawkami i czarnymi porzeczkami 150 ml
wafle ryżowe 10g, 
jabłko 50g, 
herbata miętowa 150 ml




_________________________________________
Kompot z owoców i herbatki na życzenie z niewielką ilością cukru (5g/200ml)