Menu


Posiłki przygotowywane są z produktów sezonowych, dlatego kompozycje jadłospisów zmieniają się wraz z porami roku.
Przyzwyczajamy dzieci do naturalnego smaku potraw!
Gotujemy bez soli! Przyprawiamy suszonymi ziołami, a w sezonie świeżymi ziołami!
Posiłki dla dzieci są wolne od glutaminianu sodu i syropu glukozowo-fruktozowego. 
Ograniczamy azotyn sodu. Wędliny zastępowane są mięsem pieczonym w piecu konwekcyjno-parowym, parzonym w szynkowarach, pastami z mięsa gotowanego oraz pieczonymi pasztetami.

Pasztet wege, z soczewicy- wyrób własny.
Pasty rybne, jajeczne, z ciecierzycy, z fasoli - wyroby własne.
Masło z orzechami, humusy - wyroby własne.
Koktajle = jogurt naturalny + owoce - wyroby własne.
Ciasta warzywne - wypieki własne.
Desery na mleku: z nasion chia, grysiku, kaszy jaglanej, sera - wyroby własne.
Musy z owoców = zmiksowane owoce - wyroby własne.
Sosy zagęszczane są zmiksowanymi warzywami! Mąka pszenna stanowi tylko balans do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wszystko robimy od podstaw. Podstawą są produkty, najwyższej jakości, dostarczane codziennie.
Dla dzieci na diecie bezglutenowej pieczemy chleb.
Jaja, które używane są w kuchni do przygotowywania potraw dla dzieci pochodzą tylko z wolnego wybiegu.
Gwarancja dostawców:
- Warzywa od polskich rolników.
- Drób, wieprzowina i wołowina jest pochodzenia krajowego i nie nastrzykiwana wodą, czy innymi substancjami.

Jadłospis z rozpisaną gramaturą i kalorycznością posiłków oraz dietami leczniczymi dzieci jest dostępny w wersji drukowanej, do wglądu rodziców tylko w placówkach przedszkolnych i żłobkowych, do których dostarczamy posiłki. Jadłospis zawiera także wypisane składniki potraw oraz alergeny w nich występujące.


Menu:


Poniedziałek 2025-04-28

ŚNIADANIE:

SER Mozzarella, kulki w zalewie (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor

CHLEB

MASŁO

herbata malinowa

OBIAD:

zupa z pomidorów z ryżem i ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kasza JĘCZMIENNA perłowa (alergeny: gluten)

pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego z JAJKIEM, płatkami OWSIANYMI, z dodatkiem cebulki (alergeny: jaja, gluten)

w sosie zagęszczonym warzywami, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ  (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne, seler)

brukselka na parze

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z bananami i brzoskwiniami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

jabłko

banan

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2025-04-29

ŚNIADANIE:

pasta z mięsa kurczaka z dodatkiem pieczonej cebulki i suszonych pomidorów - wyrób własny

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z białej kapusty z ziemniakami i pomidorami, na wywarze z mięsa kurczaka (alergeny: seler)

pierogi z serem (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)


z truskawkami w JOGURCIE greckim [50%:50%] (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

weka PSZENNA (alergeny: gluten)

z „nutellą” (humus na słodko) - wyrób własny

banan

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2025-04-30

ŚNIADANIE:

szynka z piersi kurczaka

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa krem z dyni i papryki, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne) z grzankami (alergeny: gluten)

risotto z mięsem i warzywami:

ryż paraboliczny

mięso wieprzowe z szynki 

sos z warzywami / Żłobek: bez kukurydzy

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

naleśniki z mąki kukurydzianej z powidłami śliwkowymi (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne) - wyrób własny

MLEKO 3,2% (alergeny: mleko i jego pochodne)

banan i/ lub jabłko


2025-05-01 Święto

2025-05-02 Wolne


Poniedziałek 2025-05-05

ŚNIADANIE:

SEREK wiejski naturalny Piątnica (alergeny: mleko i jego pochodne)

konfitura z owoców (truskawkowa)

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa z soczewicy z ziemniakami i papryką, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

makaron z TUŃCZYKIEM, warzywami i pomidorami:

makaron penne mini (alergeny: gluten)

tuńczyk (alergeny: ryba)

mix warzyw (marchew, seler, seler naciowy, por) (alergeny: seler)

pomidory z ziołami, zagęszczone skrobią ziemniaczaną

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

budyń na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

mus z brzoskwiń lub gruszek - wyrób własny

wafel ryżowy

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Wtorek 2025-05-06

ŚNIADANIE:

szynka z piersi kurczaka

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

ogórek zielony 

rzodkiewka

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kakao na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne)

OBIAD:

zupa z białej kapusty z pomidorami, MAKARONEM JAJECZNYM i ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne, gluten, jaja)

ziemniaki puree z MLEKIEM (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlety z mięsa wieprzowego z szynki z płatkami OWSIANYMI (alergeny: jaja, gluten)

surówka z marchewki i jabłka z JOGURTEM naturalnym (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

BUŁECZKA drożdżowa (alergeny: gluten)

konfitura z owoców (truskawkowa)

banan

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Środa 2025-05-07

ŚNIADANIE:

JAJKO 1/2 (alergeny: jaja)

szynka wieprzowa

papryka czerwona

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa grysikowa z warzywami i mięsem z kurczaka, na wywarze mięsnym, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, gluten, mleko i jego pochodne)

kopytka ziemniaczane (alergeny: gluten, jaja)

z sosem z pomidorów, z SEREM mozzarella, ze ŚMIETANĄ (alergeny: mleko i jego pochodne)

surówka z SELERA, ze ŚMIETANKĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

naleśniki z mąki gryczanej i PSZENNEJ z SERKIEM śmietankowym i powidłami śliwkowymi (alergeny: jaja, mleko i jego pochodne) - wyrób własny

jabłko

banan

herbata ziołowa lub owocowa


Czwartek 2025-05-08

ŚNIADANIE:

pasta mięsna z kurczaka, z dodatkiem pieczonej cebulki i ziół - wyrób własny

SER żółty (alergeny: mleko i jego pochodne)

pomidor

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

kawa zbożowa z MLEKIEM (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

OBIAD:

barszcz ukraiński z ziemniakami, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne)

kasza PSZENNA bulgur (alergeny: gluten)

mięso z indyka

w sosie zagęszczonym papryką, ze ŚMIETANĄ, z dodatkiem mąki PSZENNEJ (alergeny: gluten, mleko i jego pochodne)

surówka z kapusty białej z marchewką i jabłkiem, ze ŚMIETANKĄ (alergeny: mleko i jego pochodne) / Żłobek: surówka z marchewki i jabłka ze ŚMIETANKĄ (alergeny: mleko i jego pochodne)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

JOGURT naturalny z bananami i czerwonymi porzeczkami (alergeny: mleko i jego pochodne) - wyrób własny

CHAŁKA (alergeny: gluten)

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa


Piątek 2025-05-09

ŚNIADANIE:

pasta z ŁOSOSIA z SERKIEM śmietankowym [40%:60%] (alergeny: ryba, mleko i jego pochodne) - wyrób własny

ogórek zielony 

CHLEB (alergeny: gluten)

MASŁO (alergeny: mleko i jego pochodne)

herbata owocowa

OBIAD:

zupa krem z ciecierzycy z pomidorami, z MAKARONEM nitki, ze ŚMIETANĄ (alergeny: seler, mleko i jego pochodne, gluten)

ziemniaki tłuczone z omastą i świeżym koperkiem (alergeny: mleko i jego pochodne)

kotlet VEGE (JAJA, soczewica, kalafior) (alergeny: jaja, gluten)

buraczki z jabłkiem zasmażane, z olejem z rzepaku (alergeny: gluten)

kompot z owoców w zmiennych proporcjach (śliwki, wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, jabłka, aronia)

PODWIECZOREK:

kasza MANNA lub jaglana na MLEKU (alergeny: mleko i jego pochodne, gluten) - wyrób własny 

z musem bananowo-truskawkowym - wyrób własny

jabłko

herbata ziołowa lub owocowa